info@fysiopluszwolle.nl 038 - 453 55 03

KRUISBANDERVARING DEEL 2: SJOERD

Sjoerd, in het dagelijkse leven docent bewegingsonderwijs op het Thorbecke VMBO-PRO in Zwolle,  is in 2020 geopereerd aan zijn voorste én achterste kruisband. Dat betekende een zware revalidatie. Deze heeft hij doorlopen bij FysioPlus Zwolle en hoe hij zijn reconstructie heeft ervaren lees je hieronder in zijn kruisbandervaring:

  

Ontstaan

“Naast mijn werkzaamheden als docent voetbalde ik ook bij Zwolsche Boys 3 en speelde ik eenmaal in de week zaalvoetbal in de WRZV hallen. In september 2017 raakte ik geblesseerd aan mijn achterste kruisband (AKB). Na ongeveer 3 maanden revalideren functioneerde alles weer helemaal prima, totdat ik na de winterstop van seizoen ’19-’20 mijn voorste kruisband (VKB) afscheurde. Ik liep zij aan zij met mijn tegenstander en we hadden licht schoudercontact, waarna uit het niets mijn knie volledig naar binnen zakte. Na opnieuw een MRI kreeg ik de bevestiging. Een gescheurde voorste kruisband waarbij mijn AKB ook gereconstrueerd moest worden omdat anders de kans op wederom scheuren erg groot bleef.”

Operatie

“Via advies van één van mijn teamgenoten kwam ik uit bij FysioPlus Zwolle. Al voor de operatie kreeg ik een aantal oefeningen mee van de fysiotherapeut om zo sterk mogelijk de operatie in te gaan. Ze gaven aan: hoe sterker erin, hoe sneller daarna de spieren weer ‘aan’ gaan. Uiteindelijk ben ik geopereerd in het OCON. Vanwege een reconstructie van zowel de VKB als de AKB moest ik na een heftige operatie 2 nachten in het ziekenhuis blijven. Daarna kon ik mijn ogen niet geloven, want ik kon mijn been wanneer ik lag niet meer optillen. De eerste weken moest ik dit oefenen met elektrische impulsen, langzaam proberen te fietsen op de hometrainer en heel veel koelen.”

Revalidatie

“Na 2-3 maanden was ik van de krukken af en werden de oefeningen wat uitgebreider. Ik kreeg een eigen schema met krachtoefeningen en daarnaast had mijn fysio elke keer leuke en gevarieerde oefeningen in petto. In het begin waren het veel statische oefeningen, maar altijd in een leuke ‘speelse’ vorm. Na een half jaar mocht mijn brace, die ik om moest vanwege mijn AKB reconstructie, eindelijk af en kon ik in de periode daarna ook alweer stukjes hardlopen en crosstrainer toevoegen aan mijn ’trainingen’ bij de fysio. Wat een verademing! Momenteel zit ik 13 maanden na de operatie en zijn het de laatste puntjes die op de i gezet moeten worden. Dit was van tevoren ook ingecalculeerd, dus ik ben hier super tevreden over.”

Weer aan het werk

“Momenteel kan ik weer al mijn lessen in de zaal geven en daarbij voel ik me steeds zekerder. Mijn knie voelt goed aan en zelfs als ik bijvoorbeeld een keer struikel over een matje, dan vangt mijn been het goed op. Ik heb geen instabiel gevoel en de speling in mijn knie is veel minder dan voor de operatie. Ook ben ik alweer een paar keer per week aan het hardlopen. Dit gaat goed en zonder pijn.”

FysioPlus Zwolle

Eigenlijk ben ik lyrisch over de manier hoe FysioPlus Zwolle mij heeft geholpen. In het begin kan je niet veel, maar doordat er meerdere mensen zijn die revalideren ontstaat er al snel een soort van ‘vriendschap’ omdat je ook ziet hoe anderen bezig zijn om weer beter te worden. De therapeuten creëren een vibe waarin er altijd over de actualiteit gepraat wordt en veel gelachen, waarbij er wel oog blijft dat er toch gewerkt moet worden.

Ze monitoren het hele proces en doen om de aantal weken verschillende metingen om te kijken in hoeverre er vooruitgang wordt geboekt. Ook is er bij FysioPlus altijd ruimte en flexibiliteit om afspraken iets te verzetten, uiteraard in goed overleg.”

Locatie Landstede

“Doordat de locatie van FysioPlus Zwolle gevestigd is in het Landstede gebouw vlak bij het PEC-stadion ben je in een omgeving waar alle faciliteiten aanwezig zijn en waar een topsportmentaliteit heerst. Er is boven een grote fitnesszaal waar ook de patiënten van FysioPlus gebruik van kunnen maken! Zelfs buiten is een mooi veld waar nog allerlei uitgebreide loopoefeningen met en zonder bal gedaan kunnen worden. Al met al dus een toplocatie waar alles aanwezig is om super te kunnen revalideren!”

“Ik zou FysioPlus absoluut aanraden voor VKB/AKB-revalidatie omdat ze allemaal zeer professioneel werken. Zelfs de collega’s van mijn fysio waren altijd goed op de hoogte van waar ik mee bezig was, als mijn fysiotherapeut er eens niet was. Er is altijd ruimte voor humor en een goede grap en ze begeleidden en monitoren het proces van begin tot eind!”