info@fysiopluszwolle.nl 038 - 453 55 03
blessurepreventie testen

HOE VERKLEIN JE DE KANS OP EEN BLESSURE?

Om maar direct met de deur in huis te vallen. Een blessure is niet te voorspellen en ook niet te voorkomen! Aangezien er zoveel factoren zijn die uiteindelijk tot een blessure kunnen leiden is het onmogelijk om dit exact zo te voorspellen wie er wél en wie niet geblesseerd gaat raken. Wel weten we door veel wetenschappelijk onderzoek dat bepaalde zaken een grotere kans op een blessure kunnen geven. In deze blog leggen wij uit hoe FysioPlus Zwolle jou kan helpen door met een screening je blessurerisico bij het sporten te verkleinen. 

Injury Risk Model

Om een beeld te geven van de complexiteit rondom het ontstaan van blessures gebruiken we vaak onderstaand model. 

injury risk model
Injury Risk Model

Dit laat een greep zien van allerlei factoren die een (groot of kleiner) effect hebben op het blessurerisico. Vanuit dit model zijn er al veel preventieprogramma’s ontstaan (denk bijvoorbeeld aan de FIFA 11+ w-up). Hoe goed en waardevol deze programma’s ook zijn, het blijft een ‘one size fits all’. Er wordt geen rekening gehouden met de individuele kenmerken van de atleet. Aangezien elke sporter anders is moet deze ook anders benaderd worden. Daar kan de screening van HyLyght goed bij helpen!

Breng de sterke en zwakke punten in beeld! 

Bij Fysioplus Zwolle werken wij met Hylyght. Aan de hand van dit online platform nemen wij fysieke testen en metingen af. Deze testen zijn gebaseerd op de laatste wetenschappelijke literatuur en geven zo een compleet beeld van de sporter en zijn/haar sterke en zwakke punten en daarmee het risico op blessures.  Kracht, flexibiliteit, kwaliteit van bewegen. Alles wordt individueel getest waarvan wij (én de literatuur) weten dat die een groter risico op blessures geeft. Denk bijvoorbeeld aan een verminderde beweeglijkheid of kracht van de heup, wat de kans op een liesblessure kan vergroten. Met verschillende protocollen voor verschillende sporten (immers, geen sport is hetzelfde) kunnen wij individuele aandachtspunten signaleren

Trainen, trainen, trainen 

Je hebt niks aan sterke en zwakke punten waar je niets aan kunt veranderen. Dus de factoren die wij testen zijn zogenoemde modificeerbare risicofactoren. Oftewel, je kunt ze aanpakken! Via het programma van HyLyght krijg je na de screening een heldere rapportage waarbij we direct online een trainingsprogramma kunnen maken. Via diezelfde weg kun je de oefeningen bekijken en zelfs feedback op geven! 

Maatwerk

Door op deze manier de eigenschappen van de sporter in beeld te krijgen zorg je dat er een individueel programma ontstaat waarbij je dus veel meer accenten kan leggen in je trainingen. Je verkleint de kans op een blessure en tegelijkertijd verbeter je jouw prestatie! 

Bij FysioPlus hebben wij een drietal producten ontwikkeld, zodat wij jou optimaal kunnen helpen bij de blessurepreventie! Je kunt als individuele sporter een screening aanvragen, maar ook als geheel team. Wil jij jouw status in kaart brengen na een lange blessure? Ook daar hebben wij een pakket voor. 

Bekijk onze HyLyght pagina voor meer informatie!