Een onmisbaar onderdeel in de sportfysiotherapie is het in kaart brengen van de spierkracht. Dit kan helpen bij het verkleinen van je blessurerisico, maar uiteraard helpt het ook na een blessure (zoals bijvoorbeeld een spierscheuring of een voorste kruisband reconstructie) om weer te bepalen of je jouw sport weer kan hervatten. Bij FysioPlus Zwolle hebben wij de beschikking over een isokinetisch krachtapparaat: de Biodex. Dit is een meetinstrument dat de spierkracht op een gestandaardiseerde manier kan meten. Hiermee kan je de Biodex zowel preventief als evaluatief gebruiken om de revalidatie zo optimaal mogelijk te begeleiden.
Wat is isokinetisch meten?
Isokinetisch betekent dat de snelheid van uitvoering gedurende de krachtsinspanning de hele tijd hetzelfde blijft. Dit is belangrijk om de uitkomsten te kunnen vergelijken en deze ook op de juiste manier te interpreteren. Zo kun je de waardes vergelijken met je andere gezonde been, met andere sporters óf met eerdere metingen. Tevens meet je op deze manier heel geïsoleerd de spier waardoor je de mogelijkheid uitsluit dat je het met andere spieren kan overnemen of compenseren. Je krijgt dus hele zuivere meting van een spier waar je veel informatie uit kan halen
Waar gebruiken wij het voor?
Bij FysioPlus Zwolle zetten we deze test vooral in bij lopende revalidatietrajecten. Daarin is de spierkracht een belangrijk onderdeel binnen de gehele testbatterij om te bepalen waar we staan in het traject. Moeten er accenten gelegd worden? Is deze sporter klaar voor een volgende stap in zijn/haar revalidatie? Met name bij voorste kruisband reconstructies en een quadriceps- of hamstringruptuur wordt de Biodex gedaan. Studies hebben aangetoond dat zo min mogelijk verschil tussen je aangedane en niet-aangedane been bijdraagt aan een betere en veiligere sporthervatting en de kans op een nieuwe blessure verkleind.
Blessurepreventie
Naast een belangrijk meetinstrument tijdens de revalidatie heeft het ook zijn waarde in de blessurepreventie. In het begin van een sportseizoen een krachtmeting doen kan helpen om eventuele verschillen, en hiermee vergroot blessurerisico, aan het licht te brengen. Door hierin te adviseren verklein je de kans op een blessure. Zo is de Biodex een vast onderdeel in de pre-season metingen die we met HyLyght bij verschillende professionele sportteams doen. Deze uitslagen worden weer gecommuniceerd met de fysiek trainer die individueel maatwerk kan leveren aan alle spelers/speelsters.
Op onze praktijk gebruiken we de Biodex met name voor het buigen (hamstring) en strekken (quadriceps) van je kniegewricht. Echter is dit apparaat ook voor heel veel meer gewrichten te gebruiken, maar daar is nog weinig onderzoek naar gedaan en zetten we daarom ook minder snel in.
Kritiek
Het is uiteraard niet allemaal zonneschijn wat betreft de Biodex. Zoals eerder gezegd meet het apparaat een spier geïsoleerd, wat de zuiverheid van de meting ten goede komt, maar wat weinig overeenstemming heeft met hoe we op een sportveld bewegen. Ook moet je niet puur kijken naar het links-rechts verschil aangezien dat de uitslag kan overschatten. Immers zijn twee lekke banden ook symmetrisch aan elkaar, maar wil je dat eigenlijk niet hebben.
Alles bij elkaar is de Biodex een ontzettend waardevol instrument om de kracht betrouwbaar in kaart te brengen zodat wij de sporters tijdens hun revalidatie optimaal kunnen begeleiden. Het ondersteunt enorm in de besluitvorming om bepaalde stappen in het traject te maken. Daarnaast kan het preventief van belang zijn door een eventueel verschil al te signaleren en hier op in te spelen. Hierin is de Biodex belangrijk, maar kent het altijd zijn plek in de gehele cluster van testen die wij bij sporters doen. Het is geen heilige graal, maar geeft net wel die extra kwaliteit in jouw revalidatie!