Je ziet ze vast wel eens voorbijkomen tijdens de revalidatie. De lampjes die uit getikt moeten worden door de sporter. Dit kan van heel simpel en gecontroleerd naar heel erg chaotisch. Uiteraard geeft dit een een leuk spelelement om de (voor sommige lange) revalidatie net wat draaglijker te maken, maar we gebruiken het binnen de sportfysiotherapie ook voor een heel ander doel!
De rol van de hersenen
Tijdens een revalidatie (bijvoorbeeld na een voorste kruisband reconstructie) proberen we de sporter in alle facetten weer volledig op te trainen. Fysiek, conditioneel en mentaal. Een wat onzichtbaarder, maar wellicht wel een van de belangrijkste aspecten die we niet mogen vergeten is het brein. Alle prikkels die we krijgen: visueel, auditief, gevoel komen allemaal eerst binnen bij de hersenen en vervolgens moet de sporter deze overdaad aan prikkels omzetten in een beweging. Dit gaat zo snel en is zo complex dat we daar heel vaak niet eens bij stilstaan. Door je brein te trainen in een sportieve setting kun je als sporter makkelijker prikkels en processen verwerken waardoor je reactiviteit, concentratie en prestatie omhoog zal gaan. Dit noemen we neurocognitief trainen.
Prikkels tijdens de sport
Terug naar de revalidatie. Als we het fysieke aspect trainen, zijn dat de bekende krachtoefeningen die hierin relevant zijn. Denk aan squats, lunges, maar ook bijvoorbeeld box jumps of plyometrie. Uiteindelijk wil de patiënt weer terugkeren naar zijn/haar sport. Bedenk dan dat die sporter ineens in een behoorlijk complexe chaotische situatie losgelaten moet worden. Prikkels zoals tegenstanders, de bal, een schreeuwende trainer, vrijlopende medespelers of net een duwtje dat je krijgt, moet allemaal verwerkt worden en vertaald worden in een veilige en explosieve manier van bewegen. Als je dit niet traint tijdens de revalidatie komt er misschien wel te veel op de sporter af en is er een blessurerisico. Als je spieren niet gebruikt, worden ze zwak. Hetzelfde geldt voor het brein. Daag je deze niet uit, dan wordt het zwak en lui!
Lampjes
En daar kunnen de beruchte lampjes dus een mooie bijdrage aan leveren. Zowel in het begin van de revalidatie als in het laatste sportspecifieke stuk. Vooropgesteld dat ook de lampjes niet álle prikkels die in een chaotische sportsetting op je afgevuurd worden kunnen nabootsen, is het wel een bruikbaar middel in alle fases van revalidatie. Snel om je heen kijken, scannen, keuzes maken en er naar toe bewegen (met of zonder obstakels). Het brein wordt dus flink uitgedaagd! Combineer dit met meerdere dubbeltaken en/of afleiding en je prepareert een sporter optimaal voor zijn/haar sport!
Bij FysioPlus Zwolle is ons doel om sporters optimaal klaar te stomen voor zijn/haar sport en daar hoort het neurocognitieve stuk dus ook bij. Al vanaf de eerste fase dat iemand op krukken loopt tot de laatste puntjes op i zorgen onder andere de lampjes voor een mooie ondersteuning in het trainen van het brein! Maar buiten deze mooie achtergrond en theorie blijft het natuurlijk ook erg leuk! 🙂