info@fysiopluszwolle.nl 038 - 453 55 03

KRUISBANDERVARING DEEL 4: JONAS

De afgelopen periode revalideert Jonas Palland op onze locatie in het Landstede Sportcentrum voor zijn voorste kruisband blessure. Een amateurvoetballer die keihard werkt om weer snel en veilig terug op het veld te kunnen staan. Hij deelt in dit vierde deel van de ‘Kruisbandervaring’ zijn verhaal. 

 

VV ‘s-Heerenbroek

“Vanaf jonge leeftijd speel ik al bij de lokale voetbalvereniging VV ’s-Heerenbroek. Een kleine dorpsvereniging die al jarenlang 4e klasse speelde, maar afgelopen seizoen voor het eerst in de clubgeschiedenis kampioen is geworden! Zelf raakte ik begin april ’22 geblesseerd. In een wedstrijd tegen onze rivaal VV Wilsum mocht ik starten wegens ziekte van onze rechtsback. Na zo’n 25 minuten spelen kapte de tegenstander mij uit. Toen ik op snelheid wilde meedraaien bleef mijn linkerbeen vast staan in het gras. Een beweging die een verdediger wel honderd keer maakt in een wedstrijd. Nu voelde het alleen anders. Ik hoorde iets knappen in de knie en had direct veel pijn. Ondanks dat ik door had dat het echt niet goed was, wisten we niet wat het was. Na enkele weken ben ik toch weer gaan trainen. Ik wilde nog graag de nacompetitie voor promotie meespelen. Bij de eerste training zakte ik alleen zo weer door de knie heen met als gevolg weer veel pijn. Vanaf toen wilde ik duidelijkheid en kon ik vrij snel een MRI-scan krijgen bij het Isala ziekenhuis in Zwolle. Pas toen bleek dat mijn voorste kruisband het had begeven en dat de meniscus beschadigd was.”

Locatie Landstede

“Onze verzorgster Kelly heeft mij uiteindelijk gewezen op de FysioPlus Zwolle en de locatie Landstede waar een topbegeleiding zou zijn voor zo’n intensief behandeltraject. De mogelijkheden en expertise zijn bij FysioPlus Zwolle uiteindelijk ook super gebleken. Omdat ik nog even moest wachten op de operatie heb ik alvast veel getraind bij FysioPlus. Maak daarom snel je afspraak bij de praktijk om de experts direct mee te laten denken en te adviseren in jouw kruisbandtraject. Eenmaal geopereerd begon het intensieve revalideren. Drie keer in de week was ik aanwezig om de knieën weer op krachten te krijgen en om fitter te worden. De eerste zes weken was dat vooral door lichte krachtoefeningen. Daarnaast werd de Compex ingezet, deze zorgt met elektrische signalen voor extra activatie in de quadriceps. Mooie middelen om toch het herstel dan al zoveel mogelijk te bevorderen.”

Verzwarende variaties

“Na zes weken op krukken mocht ik bezig met het echte werk. Eindelijk vrij lopen, een zwaarder krachtschema en meer beweging bij het halfuur fysiobegeleiding. Bij het halfuur begeleiding werd ik altijd flink aan het zweten gezet. De knie werd dan uitgedaagd met allerlei verzwarende variaties zoals aquabags, bosuballen, pionnen en lampjes. Om dat halfuur heen deed ik net als veel mede-revalidanten een krachtschema. Dat schema bevatte voornamelijk veel krachtoefeningen bij het squatrek, krachtapparaten en dynamische krachtvormen zoals sprongen en step-ups. Zo werden absolute krachtoefeningen en functionele kracht met sprongen en dergelijke mooi afgewisseld. Verder wordt er niet alleen gelet op de benen maar wordt het hele lichaam aangepakt bij de behandelingen. Om er zeker van te zijn dat de kracht ook toeneemt, maken we gebruik van de Biodex. Hierbij is meetbaar te maken hoeveel kracht er geleverd word en wat de verschillen tussen links en rechts zijn. Vanuit de eerste krachttest na operatie bleek direct dat de hamstrings bij mij relatief sterk waren ten opzichte van de quadriceps spiergroep. Hierdoor kon er een specifiek schema op maat gemaakt worden.”  

 “Vanaf het moment dat alle voorwaarden goed waren mocht ik fanatiek bij FysioPlus Zwolle het veld op. Dit deden wij met een vast groepje van vier jongens die allemaal in dezelfde fase van de revalidatie zaten. De eerste paar keren waren dit lichte dribbel- en loopvormen. Dit werd steeds meer opgebouwd tot nu. De laatste veldtraining bij Fysioplus heb ik achter de rug. Die laatste trainingen hebben wij alweer 1 op 1 duels uitgevochten met die vier jongens. Die trainingen geven een goed gevoel voor de terugkeer op het trainingsveld van ’s-Heerenbroek.”

Contact met mederevalidanten

Wat FysioPlus Zwolle voor mij kenmerkt is dat het contact met alle fysio’s heel goed en laagdrempelig is. Het is makkelijk contact zoeken en er kan altijd even wat gevraagd of overlegd worden. Het is prettig dat je vaste fysio’s hebt die je voornamelijk begeleiden. Hierdoor leer je elkaar kennen en weten zij ook hoe je maximaal uitgedaagd kan worden en de grenzen opgezocht kunnen worden. Verder was er altijd ruimte om tegenslagen te delen en samen behaalde vooruitgang te vieren. Uiteindelijk is het ook een heel mooi en leerzaam traject. Ook met de revalidanten onderling is het contact prettig. De meeste cliënten bij locatie Landstede zijn bezig met een lang revalidatietraject. Dit maakt dat er veel ervaringen gedeeld worden én dat er samen gesport kan worden. De veldtrainingen in een groepje zijn daar een mooi voorbeeld van. In de zaal worden daarnaast ook veel spelvormen als therapie gedaan met mede-revalidanten als tegenspelers. Dit maakt de behandelingen zelf erg leuk en zorgt er meteen voor dat er veel ervaringen maar ook plezier gedeeld worden”


“Op dit moment voelt de knie weer heel goed. In het begin had ik vanwege de patella-graft nog vaak wat lichte klachten aan de voorkant van de knie. Dit is nu steeds minder. Waar ik tot 6/7 maanden na de operatie nog wel eens een kleine terugval had, heb ik daar nu een lange tijd geen last meer van gehad. De knie is nu stabiel en voelt sterk tijdens veld- en krachttrainingen. Dit geeft veel vertrouwen om verder uit te bouwen. Ervaringen van mede-revalidanten leren dat ook in de laatste fase nog van alles kan gebeuren. Toch geeft de laatste periode én de goede begeleiding veel vertrouwen in de laatste fase van de revalidatie.”

Advies

Zoals eerder benoemd zou ik bij knieproblemen snel een afspraak maken bij FysioPlus Zwolle. Zij kunnen altijd meedenken in het maken van de juiste keuzes bij een kruisbandtraject of een langdurige behandeling. Verder is zoals benoemd de locatie Landstede een plek met allemaal therapeuten die elke dag veel vergelijkbare patiënten zien. Een locatie voor top- en breedtesport! Dit maakt dat er veel kennis is over knieproblemen en passende behandelingen. Veel vergelijkbare cliënten is vooral voor jezelf
lekker om ervaringen te kunnen delen en elkaar uit te kunnen dagen.” 

 

“Tot slot gaat mijn speciale dank uit naar Carlo, Sabine en Niek. Zij hebben mij intensief begeleid
vanaf de operatie. Veel geholpen als er problemen waren en als de knie minder voelde. Tijdens de behandelhalfuurtjes werd ik uitgedaagd. Door de verschillende therapeuten kreeg ik veel variatie in de oefeningen zelf. Dit heeft uiteindelijk geholpen om zover te komen als ik nu ben. Er volgt nog een
spannende laatste fase waarin moet blijken of ik nog een beetje richting het oude niveau kom. Ik ben sterker dan voor de blessure alleen moet qua conditie nog heel wat werk verrichten. Dankzij een duidelijk plan en extra begeleiding van Kelly (trainingen bij de club) heb ik er alle vertrouwen in dat dit goed gaat komen!”