info@fysiopluszwolle.nl 038 - 453 55 03

KRUISBANDERVARING DEEL 3: KIM

Kim de Wild scheurde vorig seizoen tijdens een volleybaltraining haar voorste kruisband van haar linkerknie af. Ze speelt bij de Zwolse eredivisionist Djopzz Regio Zwolle Volleybal, waar ze elke dag traint. Inmiddels werkt ze bij FysioPlus Zwolle aan haar revalidatie. In deze Kruisbandervaring deelt ze haar verhaal vanaf het ontstaan van de blessure tot daar waar ze nu staat. 

 

Blessure

“Op een doodnormale training moest ik 6x ‘bokje springen’ over mijn teamgenoot Sanne. Bij de vijfde hup trok ik mijn rechterbeen wat omhoog, waardoor ik alleen op links landde. Toen knakte m’n knie naar binnen en wist ik eigenlijk meteen dat ik weer terug bij af was. Vier jaar geleden heb ik namelijk de kruisband van mijn rechterknie afgescheurd, ook nadat ik na een sprong op één been landde. Destijds heb ik de eindfase van mijn revalidatie ook bij FysioPlus Zwolle doorgemaakt. Ik ben van plan om met net zo’n goeie knie als toen terug te keren op het veld!“

5 maanden onderweg

“Omdat FysioPlus Zwolle de fysiotherapie verzorgt van Regio Zwolle Volleybal was ik hier al bekend. Bovendien had ik al goede ervaringen van mijn eerdere revalidatie, dus het was eigenlijk vanaf seconde 1 duidelijk dat ik bij FysioPlus ging revalideren. Inmiddels ben ik ruim vijf maanden onderweg. De eerste maanden bestonden vooral uit hele eenvoudige oefeningen, met name gericht op het terugkrijgen van de spierspanning in het bovenbeen en op het strekken en buigen van de knie.”

 

“Mijn fysiotherapeuten Carlo en Karlijn weten met behulp van lampjes, ladders, pionnen en blokken er elke keer weer een afwisselende en uitdagende ‘training’ van te maken. Daarnaast heb ik een eigen krachtschema, vol met oefeningen die veel sporters vanuit de krachtzaal wel herkennen (lunges, squats, goodmorning, etc.). Dit schema heeft als doel om het krachtsverschil tussen links en rechts weg te werken. Carlo en Karlijn zijn echt fijne fysiotherapeuten, met veel kennis en ervaring. Zij kijken niet alleen naar de staat van de knie maar checken ook of je een beetje lekker in je vel zit. Dat is een fijne mix. Daarnaast is er ruimte voor gezelligheid in de praktijk. Ook belangrijk, aangezien de meeste revalidanten er wekelijks aardig wat uurtjes spenderen.”

 

“Ik mag zeker niet klagen hoe de knie op dit moment aanvoelt. Natuurlijk wil ik altijd dat het sneller en beter gaat, maar het is nou eenmaal een lang traject. Ik heb er alle vertrouwen in dat het weer goedkomt. De eerste weken waren het heftigst, omdat je dan in het dagelijks leven vaak wordt herinnerd aan de knie. Nu ben ik in zo’n fase dat ik er overdag bijna geen last meer van heb.”

Mederevalidanten
“Fysio Plus is echt een aanrader voor iedereen die een langdurig revalidatietraject te wachten staat, zoals een voorste kruisband revalidatie. De praktijk heeft goede fysiotherapeuten, die veel ervaring hebben met dergelijke revalidaties. Bovendien lopen er nog veel mederevalidanten, met allemaal één grote overeenkomst: we zijn allemaal op de lange weg terug naar een gezond en volledig functionerend lijf. En hoewel je niemand zo’n blessure gunt, is het fijn om tijdens het revalideren te praten met lotgenoten. Dat contact is gezellig, biedt uitzicht en werkt soms relativerend!”