info@fysiopluszwolle.nl 038 - 453 55 03

Groeipijn

In Nederland wordt er het meest gesport door kinderen in de leeftijd van 12-17 jaar (70%) gevolgd door kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar (65%). In deze leeftijdscategorie vindt ook een groeispurt plaats, beter bekend als de “peak height velocity”.

Tijdens deze periode ondergaat het lichaam een exceptionele groei van de botten en alles daar omheen. Het gevolg van deze enorme toename in groei is dat het lichaam wat minder belastbaar is. Vaak zijn in deze periode de aanhechtingsplaatsen van spieren/pezen op het bot in de buurt van de groeischijf snel overbelast en raken deze plekken geïrriteerd. Dit is ook beter bekend als groeipijn.

Enkele voorbeelden van groeipijn locaties zijn vlak onder de knieschijf (sinding larsen johansson), onder de knie op het scheenbeen (osgood schaltter) en op de hak (sever’s). Vaak gaan deze irritaties gepaard met pijn tijdens sporten.

De belangrijkste behandeling bij groei gerelateerde klachten is het aanpassen van de belasting. Wij hanteren de 50%-regel. Dit betekent dat de helft van de normale belasting eraf gaat tot de pijn minder wordt.