De ontwikkelaars van Sparta Nova hebben per sport in de literatuur gekeken welke blessures het meest voor komen. Bij hardlopers zijn dit bijvoorbeeld klachten aan de achillespezen, knieën, lage rug en de onderkant van de voet. Met alleen deze gegevens zijn we uiteraard nog niet in staat deze blessures te voorkomen en daarom wordt er binnen Sparta Nova ook gekeken naar welke factoren deze blessures in de hand kunnen werken. Anders gezegd, wat zijn de risicofactoren voor deze veelvoorkomende klachten?

De preventieve screening van Sparta Nova meet aan de hand van de meest betrouwbare testen jouw individuele risicofactoren en dus de mate waarin jij beschermd bent voor specifieke blessures. Er ontstaat dan een blessure risicoprofiel met daarin de sterke en zwakke plekken van je eigen lichaam.

Volgens de literatuur zijn er meerdere factoren die invloed kunnen hebben op het verkrijgen van een hardloopblessure. De belangrijkste factoren hierin zijn antropometrie (de verhoudingen in je lichaam), flexibiliteit, kracht, stabiliteit en eerdere blessures. Allemaal factoren die goed te meten zijn, maar waar vaak weinig tot niks mee wordt gedaan. Helaas komen we het in de praktijk dan ook veelvuldig tegen, klachten die ontstaan door een verminderde stabiliteit of flexibiliteit. Beide zijn factoren die aan de hand van een aantal specifieke oefeningen goed kunnen worden bestreden. Dit is dan ook de voornaamste reden dat we in de praktijk veel werken met de Spartanova screening tool en dat we sporters, op welk niveau dan ook, aanraden aan de hand van deze evidente tool te investeren in zichzelf.

 

De test is geschikt voor individuele sporters en zeker ook voor sporters die in teamverband trainen. Iedere speler / speelster wordt individueel getest, waarbij per speler / speelster een risicoprofiel is opgesteld met betrekking tot het ontstaan van blessures. Middels de online applicatie wordt er een individueel dossier opgesteld waarbij een aantal aandachtsgebieden gepresenteerd worden welke middels specifieke oefeningen de nodige aandacht behoeven om de blessure incidentie zo laag mogelijk te houden. Deze oefeningen worden vervolgens verwerkt in een trainingsschema. Daarnaast is door de online applicatie het contact tussen speelster, trainster en (sport)fysiotherapeut optimaal.

Uiteraard is het verkrijgen van blessures nooit geheel te voorkomen, maar door middel van specifieke oefeningen, voortkomend uit jou individuele blessure risicoprofiel, is het risico wel te verkleinen. Zo krijgt iedereen de aandacht die nodig is om optimaal te kunnen presteren.