Skip to main content
Locatie icoon Onze hoofdlocatie Middelweg 402, Zwolle Zie meer locatiesPijltje rechts
Email icoon Mail ons info@fysiopluszwolle.nl Stuur ons een berichtPijltje rechts
Telefoon icoon Bel ons 038-453 55 03 Of kies een andere locatiePijltje rechts
Uw email is succesvol verzonden!

In de Spotlight: Yara Nijboer (SercoDak Dalfsen) over haar revalidatie

In maart 2015 ben ik tijdens een handbalwedstrijd door mijn knie gegaan en bleek ik na onderzoek mijn voorste kruisband in mijn rechterknie te hebben afgescheurd. Flink balen natuurlijk want ik sport graag en aan deze blessure zit een lange revalidatie periode vast. Ik speelde nog in Groningen toen ik mijn kruisband afscheurde maar had al besloten om daar te stoppen na dat seizoen. Nadat ik mijn blessure kreeg had ik in eerste instantie ook besloten om de operatie en revalidatie in Groningen te doen omdat ik daar toen nog woonachtig was. Dit veranderde echter doordat ik in juni gebeld werd door Sercodak/Dalfsen om daar het team weer te komen versterken.

Sercodak/Dalfsen is op dames handbalgebied de top van Nederland. Ik had voor mijn jaar in Groningen al twee jaar bij deze club gehandbald en was dus bekend met de omgeving en faciliteiten, waardoor het voor mij een eenvoudige keuze was. Helaas moest ik nog wel geopereerd worden en nog revalideren voordat ik daadwerkelijk weer kan handballen.

Fysio Plus is de praktijk die met Dalfsen samenwerkt en ik had al goede ervaringen met hen. Toen bekend werd dat ik weer bij Dalfsen zou komen maar nog wel geopereerd moest worden, werd er door Fysio Plus gelijk werk van gemaakt zodat ik zo snel mogelijk in Zwolle geopereerd kon worden en mijn revalidatie traject kon beginnen.

In juli ben ik dus ook geopereerd en hebben ze van een deel van mijn hamstring een nieuwe kruisband gemaakt. De operatie is goed verlopen en de arts was tevreden, dus ik ook. De eerste week vooral rust houden en been omhoog maar naar een week stond mijn eerste afspraak bij Peter Mateman van Fysio Plus al op de agenda. Ik had weinig pijn aan mijn knie dus gelijk de fiets op. Het was al een hele stap toen ik het pedaal helemaal rond kon krijgen. De eerste mijlpaal bereikt! Vanaf die tijd had ik minstens twee keer per week fysio.

 Na vier weken konden eindelijk de krukken weg, heerlijk! Na ongeveer zes weken hebben we de frequentie van therapie opgeschroefd naar minimaal drie keer per week. Vanaf dat moment dat alles in het dagelijks leven weer kon (lopen, fietsen, autorijden) is het voor mijn gevoel allemaal aardig snel gegaan.

Na ongeveer 8 weken heb ik voor het eerst weer hardgelopen (nouja, het was meer joggen) maar weer een mijlpaal bereikt! Ik zit nu op 15 weken na mijn operatie en doe nu drie keer per week mijn krachtschema nadat ik bij Peter (of af en toe Matthijs) ben geweest voor sprong en stabiliteitsoefeningen. Deze oefeningen vind ik heerlijk om te doen omdat het al weer wat meer in de richting van handbal komt en ik elke keer weer wordt uitgedaagd door de fysio om nieuwe dingen te doen. Soms vind ik de eerste sprong nog spannend maar als ik dan het vertrouwen heb en ik de oefeningen goed kan uitvoeren kan ik daar echt blij van worden.

Ik merk echt dat ik steeds vooruit ga en dat is natuurlijk zeer goed voor mijn motivatie. Daarnaast probeer ik een of twee keer per week lekker een rondje te gaan hardlopen als mijn knie dit toelaat. Bovendien vind ik dat er bij Fysio Plus goed rekening gehouden wordt met het feit dat ik weer wil handballen en welke kracht en bewegingen daarbij voor mij belangrijk zijn. Ik ben nu zelfs zo ver al dat ik af en toe, onder begeleiding, iets mee mag doen met de meiden in de zaal, het is nog niet veel maar het begin is er en dat is voor mij alweer een grote stap in de goede richting.

Mijn doel is zo snel mogelijk weer wedstrijdfit zijn en ik doe er alles aan om dat te realiseren. Ik ken mezelf echter ook wel en heb daarom ook duidelijk met Peter afgesproken dat ik pas weer ga spelen als ik daar ├ęcht klaar voor ben volgens hem en daar vertrouw ik ook op. Ik hoop dat ik in ieder geval weer fit ben als de play-offs voor het kampioenschap gaan beginnen in maart.

Ik lig nu op schema dus als ik zo door kan gaan, moet deze doelstelling te halen zijn en hierbij wordt ik goed ondersteund en begeleid. Aangezien ik graag in een team speel mede vanwege het contact met teamgenoten, is alleen revalideren minder leuk maar ik moet zeggen dat ik altijd met plezier naar de fysio toe ga. Ik kom steeds weer een beetje dichter bij mijn doel en de sfeer is er altijd erg relaxed en gezellig maar tegelijk ook professioneel wanneer nodig, waardoor ik me erg op mijn gemak voel. Dit werkt voor mij goed en het houd me gemotiveerd om mijn doel te realiseren en weer wedstrijden te kunnen spelen! En als ik dat dan bereikt heb, hoop ik natuurlijk weer op het binnenhalen van het kampioenschap en de beker!

Yara Nijboer
Speelster SercoDak Dalfsen
(Dames eredivisie Handbal)

Yara Nijboer FysioPlus Zwolle vkb revalidatie